vrijdag 23 september 2016

VLUCHT

Na het ontbijt op de eerste, keren we terug naar de achtste, naar onze hotelkamer. We moeten met de lift. Voor ons loopt een Nederlander.
We kennen hem. Hij en zijn vrouw stappen namelijk op alle Nederlandse gasten af die het hotel rijk is. Ze geven in sappig Brabants tips over propere  restaurantjes. Vertellen dat je er korting krijgt met een bewijsje van het hotel. Informeren over de bus naar het strand en waar de architectonische bezienswaardigheden in de stad liggen.  'Oh, ja, dankjewel. Ja, weten we hoor. We zijn er al geweest. Merci.'  Onze verhalen over onze mooie wandelingen leken hen niet zo te boeien. 'Ze vinden ons vast een beetje arrogant, denk je ook niet? Wij randstedelingen.'
Zojuist, bij het ontbijt, zei het echtpaar ons geen gedag meer.  Kauwend op onze vers afgebakken broodjes, proberen we te bedenken hoe dat zo komt. 'Vast door gisteren, denk je ook niet? Toen ze zo pal naast ons kwamen zitten op het terras, het tafeltjes naast ons, weet je nog? En wij in onze boeken doken.' Dat moet het zijn, stellen we vast. Dat was voor het echtpaar vast de limit.
Nu loopt hij voor ons, de man. Hij moet naar de zevende, weten we. We doen ons best gelijk met hem de lift te betreden. Het lukt. 'Goedemorgen.' 'Goedemorgen.' Al op de tweede begint hij te babbelen. Over zijn sta-caravan in Zuid-Spanje. Op de derde dat ze hier maar een weekje blijven. Wij knikken en praten beleefd terug. Op de vierde weten we dat hij vroeger ook een keer door Spanje toerde met de auto.
Op de vijfde stopt de lift. De man springt er met een grote sprong uit. De Spanjaard die ons deed stoppen, vraagt of we naar boven of naar beneden gaan. 'Naar boven.' We noden beiden tot instappen. De Spanjaard wacht, zegt hij, want hij moet naar beneden. 'Kom, we waren er nog lang niet,' zeggen we tegen de Nederlander. 'Ach, gaan jullie maar hoor, ga maar. Ik wacht hier wel.' We dringen aan. 'Nee', zegt de man. 'Ga maar!'  Hij draait zich van ons af.
Mijn man en ik kijken elkaar aan. 'Dit leek verdacht veel op een vlucht. Zijn we nou echt zo erg? Vast wel.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten